Cand eram mica recunosc ca am mancat numai "lapsa - лапша" si nu-mi amintesc sa fi stiut de existenta taiteilor - sa nu mai vorbim de tagliatelle. Ce-s alea?? :).
Lapsa...hmmm.. numai sa-mi amintesc! Lapsaua facuta de bunica, de mama si de matusa mea - o delicatesa pe care o mancam cu lapte sau cu zahar si cateodata in ciorbe. Cate amintiri!
Si uite cum, cu amintirea vie despre delicioasa lapsa, m-am pus la treaba si am preparat-o fara a stii de la bun inceput cum se face. Nu am cautat nici o reteta pe internet (chiar daca Slava Doamnului sunt atatea). Am vrut sa-mi creez propria lapsa doar din amintiri. Si asa am purces la drum!
Ingredientele folosite:
- 3 oua
- 300 gr faina alba
- praf de sare
Cum am facut eu pasta:
- am pus faina pe blatul de lucru
- am format in mijloc o gropita unde am pus ouale (albusurile si galbenusurile) peste care am presarat putina sare
- am adus faina in mijloc si putin cate putin am inceput sa framant aluatul pentru a-l omogenza
- aluatul l-am framantat putin, pana ce am simtit ca am obtinut o pasta omogena (pentru a vedea ca pasta mea este gata, am taiat aluatul in doua; in momentul in care in mijloc nu se observa diferenta de culoare inseamna ca pasta este gata pentru a face taitei)
- am taiat aluatul in patru si am inceput sa intind din cele patru parti cate o foaie (cand am simtit ca foaia se lipeste de facalet am mai presarat putina faina peste - in final pasta trebuie sa fie uscata si nu lipicioasa)
- am intins foile pana ce au devenit subtiri si fine
- am taiat foile in fasii subtiri - obtinand taiteii
Cum am gatit taiteii?
- am pus la fiert apa cu putina sare
- in momentul in care apa a inceput sa dea in clocot am adaugat taitei spre fierbere pentru app 2 min
- pasta am servit-o calda presarand putin oregano peste si impreuna cu o salata de rucola
Sunt foarte usor de facut. Va asigur ca nu mi-a luat mai mult de 30 min, tinand cont ca nu am o masina de facut paste si toata operatiunea de intindere a aluatului a trebuit sa o fac cu facaletul.
Dupa cateva saptamani de la faimoasa mea realizare (pasta asa numita tagliatelle, taitei sau lapsa) intr-o sambata am vazut aceeasi reteta cu putine modificari (aluatul a fost lasat la odihnit inainte de a fi taiat si intins) la TV (BBC Saturday Live Kitchen http://www.bbc.co.uk/programmes/b006v5y2), reteta facuta de un bucatar italian. Urmatoarea mea pasta am lasat-o si eu la odihnit - nu s-a simtit vreo diferenta dar arata mai odihnita :)!
Pofta buna!!
Prima pasta pentru tagiatelle/taitei/lapsa
A doua pasta! - cea odihnita (am folosit mai multa faina)
Astept comentarii, recomandari si de ce nu..critici!!
Sporuri!!
Ce de amintiri mi-ai trezit din copilaria noastra fericita! !!poop u si continua tot asa!!! Te imbratisam cu drag! :)
RăspundețiȘtergereMultumesc! Sper sa reusesc sa-mi amintesc si alte retete din copilarie..sa va incant inimioarele, sufletul si stomacul :) !
Ștergere