La fiecare noua paine facuta cu maia naturala .. imi dau seama ca timpul solicitat (dospit, crescut) nu este atat de mare.. tinand cont de faptul ca 70% din "operatiune" se produce noaptea si.. fara ajutorul meu!! Mai mult timpul pierdut la framantat in total nu este mai mare de 15 min per total :) .
Saptamana trecuta mi-am facut stocul de faina, miere, bicarbonat de sodiu si praf de copt. Si cum ieri a trebuit sa imi "hranesc" maiaua am decis sa o folosesc pentru o noua reteta - cel putin pentru mine. Paine cu miere de albine.
Ingrediente:
- 500 gr faina integrala
- 2 linguri maia naturala (daca folositi drojdie instant mergeti pe 3% din cantitatea de faina)
- praf de sare
- 6 lingurite de miere
- 250 gr apa
Pasii de urmat:
- de cu seara (sau dimineata!)se pun cele doua linguri de maia intr-un bol incapator
- se adauga peste maia: 400gr faina integrala, 250gr apa (nici prea rece nici prea calda - neutra!!), praf de sare si 4 lingurite de miere
- se framanta (app 5 min) pana ce aluatul ajunge la o consistenta normala (nici prea moale, nici prea tare)
- se lasa la odihnit peste noapte (sau peste zi!) - iar in decurs de 12 ore veti observa ca aluatul si-a dublat/triplat cantitatea
- dimineata (sau dupa cele app 12 ore) se mai adauga cele 50 - 70 gr de faina (si putina apa daca este necesar - step by step) si se mai framanta aluatul pentru omogenizare si in final pentru a-i da o forma. Aluatul trebuie sa aiba in final o consistenta normala (nu prea hidratat dar nici prea uscat)
- se presara tava de copt cu putina faina, se aseaza painea in tava, se presara painea cu putina faina si se lasa la crescut pentru app. 1 h
- se preincalzeste cuptorul la 230grade
- dupa ce painea noastra a crescut (2x volum) se cresteaza painea de cateva ori iar locul crestat se unge cu mierea ramasa
- se pune tava in cuptor pentru 40 min
- dupa ce se scoate painea din cuptor, se lasa la racit invelita intr-un prosop de bucatarie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu