luni, 22 aprilie 2013

Paine cu miere de albine

A new week..a new bread recipe!!

La fiecare noua paine facuta cu maia naturala .. imi dau seama ca timpul solicitat (dospit, crescut) nu este atat de mare.. tinand cont de faptul ca 70% din "operatiune" se produce noaptea si.. fara ajutorul meu!! Mai mult timpul pierdut la framantat in total nu este mai mare de 15 min per total :) .

Saptamana trecuta mi-am facut stocul de faina, miere, bicarbonat de sodiu si praf de copt. Si cum ieri a trebuit sa imi "hranesc" maiaua am decis sa o folosesc pentru o noua reteta - cel putin pentru mine. Paine cu miere de albine.

Ingrediente:

  • 500 gr faina integrala
  • 2 linguri maia naturala (daca folositi drojdie instant mergeti pe 3% din cantitatea de faina)
  • praf de sare
  • 6 lingurite de miere
  • 250 gr apa

Pasii de urmat:

  • de cu seara (sau dimineata!)se pun cele doua linguri de maia intr-un bol incapator 
  • se adauga peste maia: 400gr faina integrala, 250gr apa (nici prea rece nici prea calda - neutra!!), praf de sare si 4 lingurite de miere
  • se framanta (app 5 min) pana ce aluatul ajunge la o consistenta normala (nici prea moale, nici prea tare)
  • se lasa la odihnit peste noapte (sau peste zi!) - iar in decurs de 12 ore veti observa ca aluatul si-a dublat/triplat cantitatea
  • dimineata (sau dupa cele app 12 ore) se mai adauga cele 50 - 70 gr de faina (si putina apa daca este necesar - step by step) si se mai framanta aluatul pentru omogenizare si in final pentru a-i da o forma. Aluatul trebuie sa aiba in final o consistenta normala (nu prea hidratat dar nici prea uscat)
  • se presara tava de copt cu putina faina, se aseaza painea in tava, se presara painea cu putina faina si se lasa la crescut pentru app. 1 h
  • se preincalzeste cuptorul la 230grade
  • dupa ce painea noastra a crescut (2x volum) se cresteaza painea de cateva ori iar locul crestat se unge cu mierea ramasa
  • se pune tava in cuptor pentru 40 min
  • dupa ce se scoate painea din cuptor, se lasa la racit invelita intr-un prosop de bucatarie.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu