joi, 4 aprilie 2013

Paine cu faina de gris - 100% naturala

Ieri v-am promis o paine facuta cu faina de gris - 100% naturala!!

Dificultate: medie
Rabdare: cat cuprinde
Timp: o noapte si o zi!!

Ingrediente: putine :)

  • 600g faina de gris
  • 350 - 400 ml apa calda
  • 1 lingurita sare
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingura zahar (alb sau brun)
  • 200g maia naturala 
Pasii de urmat:
  • se amesteca maiaua naturala (de preferat din faina alba) http://apieceofhomemadebread.blogspot.co.uk/2013/03/maia-salbatica-wild-yeast.html cu 400g faina de gris si 300ml apa. Compozitia se acopera cu folie de bucatarie si se lasa la "crescut" peste noapte la temperatura camerei;
  • a doua zi dimineata, cu speranta ca aluatul este frumos si pufos, se pune peste compozitie si restul de faina de gris, restul de apa, sarea, uleiul si zaharul. Se amesteca toate ingredientele astfel incat sa iasa un aluat frumos, alunecos, lipicios si foarte hidratat! 
  • se lasa la dospit pentru aproximativ 30min, dupa care se mai framanta putin dupa metoda " stretch and fold" (http://www.thefreshloaf.com/node/22728/stretching-and-folding-vs-kneading sau http://www.youtube.com/watch?v=1timJlCT3PM) si se lasa aluatul la odihnit pentru inca o ora si jum:
  • se unge tava pentru paine toast cu putin ulei, se aranjeaza aluatul in tava, se presara dupa preferinte: cu susan, faina gris sau mac sau orice altceva si se mai lasa putin la crescut pana cand aluat is va dubla volumul (sau aproximativ);
  • se preincalzeste cuptorul la 200grC si se pune tava in cuptor pentru pentru aproximativ 50-60min (mai mult sau mai putin - depinde de cuptor);
  • in momentul in care aluatul formeaza o crusta aurie si ... "lovind" painea aceasta suna a gol inseamna ca painea noastra este gata coapta!!
Pofta buna!! Buona appetito!

Astept comentarii si recomandari!! 

In curand - paine 100% integrala cu seminte de floarea soarelui si chifle 100% faina alba - made in Italy!




Sfat:
  • in cazul in care nu folositi maia naturala ci folositi o altfel de maia rezumativa la 3% maia din total cantitate de faina
  • in cazul in care nu folositi maia naturala, timpul de dospire in prima faza se reduce semnificativ. Sunt suficiente cateva ore (cam 2-3) si nu toata noaptea
  • puteti inlocui faina de gris cu faina alba, puteti combina faina sau puteti urma reteta: http://apieceofhomemadebread.blogspot.co.uk/2013_02_01_archive.html - paine cu faina si malai

Sporuri!!!!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu